Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Отварят парковете в София за родители с малки деца от понеделник.

Предложението на Столичната община е това да става между 9.30 часа и 18.30 часа.

Още по темата

"Ще се допускат най-много двама възрастни. Преди и след тези часове ще могат да влизат хората, разхождащи кучетата си, и тези, които спортуват“, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Забранява се докосването на повърхности, както и събирането на групи. Забранява се пиенето на алкохол в парковете. Много хора са ангажирани с тази организацията“, допълни тя.

В Южния парк се провежда тренировка относно организацията за движение в паркове и градинки в София, така че родители на малки деца да могат да излизат на разходка за кратко.

На нея присъства и премиерът Бойко Борисов, който съобщи, че ин витро процедурите ще бъдат възобновени.
Идеята на столичния кмет е да има определени маршрути и определен часови диапазон, в който те да се разхождат.

Освен това, в парка децата и родителите им няма да могат да сядат на тревните площи и на пейките.

"Важно е, когато министърът на здравеопазването промени заповедта, да спазваме правилата. Разходките в парковете ще са възможни едва когато от Оперативния щаб разрешат и министър Ананиев издаде заповед", подчерта тя.

За разходки се отварят парковете Борисова градина, Южен, Северен и Западен парк, Лесопарка, Заимов, Студентски парк, парка пред НДК. Остават забраните за посещението на градинки и междублокови пространства. Съоръженията за игри и заведенията категорично остават затворени.

"Препоръчително е разходката на едно семейство да бъде не повече от 2 часа. Призовавам гражданите за търпение, ако се справим добре, ще пуснем и по-малките паркове. Няма да се проверява и точната възраст на децата, но максималната е видима възраст 12 години", обясни Фандъкова.

"В последните няколко дни имаме образувани досъдебни производства за неспазване карантинните мерки. Наблюдава се и тенденция за полицейски неподчинение. Имаме 3 такива образувани производства", заяви директорът на СДВР Георги Хаджиев. Около 1800 акта са съставени от началото на извънредното положение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase