Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Спокойна е ситуацията в столичните квартали "Факултета" и "Филиповци", които са под пълна карантина, съобщиха кметовете на районите "Люлин" и "Красна поляна".

Още по темата
Създадени са контролно-пропускателни пунктове на основните пътни артерии към тях, а влизането и излизането става само по уважителни причини - срещу представяне на служебна бележка и попълнена декларация.

Ден след въвеждане на забраната за влизане и излизане от кварталите, жителите на "Факултета" излязоха на мирен протест срещу ограниченията. В момента обаче ситуацията там е спокойна, съобщи кметът на район Красна поляна Иван Чакъров.

С излизането на първите положителни проби от тестовете за коронавирус, жителите си дадоха сметка, че трябва стриктно да спазват наложените мерки, коментира той за Радио София.

В другият карантиниран квартал "Филиповци" положението също е под контрол, според кмета на район "Люлин" инж. Милко Младенов. С изключение на малко на брой индивидуални случаи, хората се отнасят отговорно към наложените мерки, заяви той.

Извършва се редовна дезинфекция на кварталите, а служители на полицията проверяват по няколко пъти на ден адресите на лицата, поставени под карантина.

Здравни медиатори и полицаи следят за спазването на противоепидемичните мерки. След извършени 160 теста миналата седмица, от които 10 проби бяха потвърдени като положителни, Столичната здравна инспекция наложи по-строги карантинни мерки в двата квартала, заради повишен риск от разпространение на коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase