Снимка: БГНЕС

"Топлофикация-София" дължи на "Булгаргаз" 200 милиона лева за доставките на газ.

Нямаме притеснения относно това, че до средата на годината задълженията ще бъдат покрити, защото дружеството регулярно плаща вноските си, каза изпълнителният директор на дружеството  Александър Александров на пресконференция.

"Това са задължения, натрупани в рамките на година и половина. В момента обслужваме абсолютно регулярно задълженията си към "Булгаргаз" и към БЕХ“, обясни той.

Столичната “Топлофикация” и “Булгартрансгаз” обявиха, че ТЕЦ-ът официално е регистриран на енергийната борса и вече е търгувал газ от нея.

"Oт миналата седмица "Топлофикация" е ползвател на мрежата на „Булгартрансгаз“ и ползвател на газовия хъб “Балкан“, съобщи изпълнителният директор на обществения газопреносен доставчик Владимир Малинов. За няколко дни са реализирани две сделки по закупуване на газ.

На 10 февруари "Топлофикация София“ е закупила количество от 1000 мегаватчаса. Същото количество ще бъде закупувано до края на седмицата всеки ден, обясни изпълнителният директор Александър Александров.

"На газовата борса постигнахме далеч по-добри цени от тези, които "Булгаргаз“ ни дава. Цената, която постигнахме на сутрешна сесия, е 38.6 лева, което е с над 12% по-ниска от тази на "Булгаргаз", обясни Александров.

По думите му по-ниските цени за газ потребителите могат да се усетят най-рано през юни месец.
"Знаете, че това е нещо, което КЕВР решава в рамките на регулаторния период“, обясни Александров.

През месец март ТЕЦ-ът планира да закупи количество от 100 000 мегаватчаса. Следващите месеци плановете са да се увеличават обемите “синьо гориво“.

Настоящите обвързващи договори на „Топлофикация“ с „Булгаргаз“ изтичат в края на годината. Очаква се най-късно до началото на следващата година половината от потребявания газ „Топлофикация“ да си го набавя от газовата борса, уточни още Александров.
 

Коментари Напиши коментар

8

Poly

преди 1 година

Докога ще се позволява на г-н Николай Кювлиев - изп.директор на ОЦ "Земляне" да точи държавата както с държавни пари така и с европейски пари - да извършва псевдо-ремонти,ат месец юни до месец септември ОЦ "Земляне" и "Люлин"ни работят,назначават се роднини на депутати от ПП"ТЕРБ",подтавени са повече от 3 години скъпоструващи камери - но в директорските кабинети такива няма!?!Докога!Нормалните хора да страдат, а другите високопоставени господа да крадат пари на воля????

7

Анонимен

преди 1 година

а аз за какво плащам на Топлофикация с лихвите тия да се правят на луди

6

Анонимен

преди 1 година

Нека бюджета на София започне да спада... СЕГА!