Общ преглед
Противници
на споразумението за свободна търговия между Канада и Европейския съюз, известно като СЕТА, се събраха пред Народното събрание на протест срещу ратификацията на търговската спогодба, съобщава БНР.
Още по темата

Организаторите са от групата "Обединени родители", които са добре познати от акциите си срещу Стратегията за детето и закона за социалните услуги. Те са притеснени от ефектите на споразумението върху дребния бизнес, от възможността за навлизането на пазара на ГМО продукти, от добива на шистов газ и от ограничаването на националния суверенитет.

В акцията са взели участие около 50 души.

"Най-напред цялата икономика на България загива. Законите, които ще се коват, трябва да са съобразени с интересите на чуждите компании. Има риск ГМО продуктите да навлязат в нашия пазар", смята протестиращ.

Според някои експертни оценки на икономисти страната ни би спечелила от отпадането на търговските мита между Канада и Европейския съюз, но пък една част от бизнеса смята, че по-големият проблем ще бъдат разпоредбите при уреждането на споровете между инвеститорите и държавата.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение премахва 98% от митата между Канада и ЕС. Според неговите критици то ще отслаби Евросъюза, включително по отношение на защитата на потребителите и безопасността на храните.

Организаторите на протеста в София от „Обединени родители“ смятат, че споразумението е в интерес единствено на едрия бизнес и на международните компании.

„Нарушава суверенитета на Република България, ще доведе до много фалити в малкия и средния бизнес“, каза Лилия Божкова от организаторите на протеста.

Преди седмица „за“ ратификация на споразумението в парламента гласуваха ГЕРБ и ДПС. Противопоставиха се от БСП и „Обединени патриоти“.

Очаква се окончателното гласуване да бъде тази седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар