Снимка: Bulgaria ON AIR

Първите люлки за деца с увреждания в София и Плевен бяха монтирани преди няколко месеца. Инициативата е на майката на 2 деца Анна Йончева, а проектът се казва "Различните деца на България".

Още по темата

"Той възникна с цел децата да бъдат показани, тъй като за голяма част от обществото те са невидими. Идеята за люлката дойде, след като видях видео, на което майка от Испания люлее детето си на подобна. Исках да направя такава люлка в България, аз не слагам всички деца с увреждания под един знаменател. Децата в инвалидни колички са най-ощетени", каза фотографът и дарител на люлката Анна Йончева в ефира на "България сутрин".

Тя решава, че иска да проектира и създаде такава люлка, която да е полезна за интеграцията на тези деца, за да може те да влязат вътре със самата количка.

"Исках да е комбинирано съоръжение, което да позволява на едните и другите да играят заедно. Поех идеята чисто морално, съответно търсейки кой може да ми я изработи в България, исках български производител да ми я направи. Свързаха ме с Георги Пейков от Пловдив, тъй като той се занимава с производство на медицински изделия, които се правят индивидуално за деца с церебрална парализа. Той пък пое идеята технически", разказа още Анна.

Люлката е поставена през октомври, но управителят на контролиращата фирма от Столичната община - Ивайло Сираков, не приема идеята.

"Той ми каза "Внесете си я от чужбина", още тогава г-н Сираков беше против това нещо. Тогава се свързах с инж. Попов, който е контролен орган на детските площадки, но за Пловдив. Той прие идеята ни, каза, че ще помогне с каквото може. Ние, благодарение на него, направихме люлката, така че тя да съответства на български държавен стандарт", обясни Анна Йончева.

Тя подава предварително всички необходими документи - първо към общината, че иска да дари това съоръжение, след което те пращат заявление към "Зелени системи" дали тази люлка може да бъде монтирана, съответно има разрешение.

В момента люлката е демонтирана.

"Когато дойдохме да я монтираме видяхме, че отдолу няма бетон. Самите ние се изненадахме, решихме, че като е по-топло ще я демонтираме за известно време, за да може да се излее бетонът и отново ще бъде монтирана. 3 месеца по-късно Сираков е решил че това съоръжение е опасно и не отговаря на изискванията", коментира още Анна пред Bulgaria ON AIR.

Ивайло Сираков от своя страна каза, че е приветствал идеята и обясни защо е отказал.

"Казах, че може да се постави такова нещо, но отказах, защото нашият близо 20-годишен опит в областта на обществено достъпните зони за игра показва, че все още няма производител в България, който да е произвел точно такова съоръжение по такива изисквания. Не би следвало да се правят пилотни неща в обществено достъпни паркове, за да не се правят рискове. Тя трябва да се обърне към реномиран и утвърден производител, който би могъл да направи това", обясни позицията си Сираков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase