Снимка: Bulgaria ON AIR

Столичният общински съвет решава да даде ли зелена светлина на идеята София да подаде вода на бедстващия Перник. Спасителният план е на правителството, което планира да се изгради свързващата тръба срещу 25 милиона лева.

Още по темата


"Не става дума за 24-часово водоподаване, целта е да се запази ритъмът на водния режим в Перник. Надявам се, че ще има пълно единодушие по отношение на подкрепата за Перник, София може да си го позволи технически", каза в "България сутрин" общинският съветник и председател на Комисията по инженерна инфраструктура Прошко Прошков.

По думите му СОС трябва да защити интереса на водния баланс.

"Предложеният вариант от правителството е безалтернативен и не застрашава сигурността на системата. Ще следим и притока към Перник. Няма съвършени решения, но това в момента е единственото работещо", коментира още Прошков.

Според него Борислав Игнатов е видял отвъртян кран и напълнена шахта, както и незаконно водовземане, но проблемът, за който Игнатов е сигнализирал, вече е решен.

Още двама обвиняеми за водната криза в Перник

"Ежегодно се откриват близо 900 незаконни водохващания. Около 8,5 милиона лева ще струва този байпас, след години е необходимо да се започне и генерален ремонт за Рилския водопровод", изтъкна Прошков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Toй обясни, че каскадата "Искър" има и функции, свързани с националната сигурност. Ремонтът ще се случи за повече от един сезон, защото там може да се работи само когато няма сняг.

"Съоръжението има смисъл и за бъдещо устойчиво управление на водите. Цените се определят от КЕВР, в София не очакваме промяна на цената на водата. КЕВР трябва да уточни на каква цена ще се случва споразумението между двете общини", категоричен бе Прошков.

Коментари Напиши коментар

6

Корумпе лобист

преди 1 година

Прашко ПрошковКато направим билетите от 1 лев на 1.60 лева Софиянци масово ще използват градският транспорт и ще оставят автомобилите! .......................Мбухахахаха.....................

5

дедо Ташунко

преди 1 година

Браво на Прошко Прошков Трошков, само не казва след колко години ще започне ремонта.

4

Анонимен

преди 1 година

София не е свикнала да дава, София от време оно само взема.