Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев даде зелена светлина за изграждането на Националната многопрофилна детска болница. Тя ще бъде построена от ДЗЗД  „"Детско здраве" с водещо участие на "Главболгарстрой" АД . Консорциумът е дал най-ниска стойност 77,8 млн. лева и е оценен с максимален брой точки при техническата оферта.

На второ място е класирано ДЗЗД "Детска болница София" – обединение между българската "Климатроник", мексиканската "Иновасионес Техникас Ен Симентасион СА ДЕ СВ" и испанската "Проес Консулторес". Те са предложили цена за изпълнение 79,5 млн. лева и са с едва 20 точки при техническата оценка за изпълнение на заданието.

Третият кандидат – "Обединение Здраве за децата на България" с водещ участник "Трейс Груп Холд" АД бе отстранен на по-ранен етап, тъй като в хода на процедурата бе установено, че той не е успял да докаже предходен опит по изпълнение на сходни проекти.

Победителят  е единственият сред участниците с опит в изпълнението на болници и лечебни заведения н територията на България. "Главболгарстрой" АД е изпълнител  на архитектурно-строителни и инсталационни работи при изграждането на Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда, "Разширяване на лъчетерапевтичен комплекс на Клиника по лъчелечение на СБАЛ по Онкология - ЕАД" в  София, преустройство и разширение на УМБАЛ "Св. Екатерина".

Преустройство и ремонт на един от големите болнични комплекси в страната - МБАЛ "Събо Николов" и Онкология в град Панагюрище са изпълнени от  "ГБС-Пловдив" АД.

 Поръчката за проектиране и строителство на Националната детска болница беше обявена в началото на юли миналата година, като Министерството на здравеопазването поиска бюджетът да не надвишава  95,4 млн. лева с ДДС.

Очаква се сградата да е върху недовършената от 30 години клиника на педиатрията в двора на Александровска болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase