Снимка: БГНЕС

В 18 часа днес ще започне публичното обсъждане на бюджета на Столична община. Към момента той е 1 млрд. и 700 млн. лева, но по думите на кмета на София Йорданка Фандъкова, тази сума може да се промени.

"Тези числа ще се променят до окончателното внасяне, тъй като тече общественото обсъждане. Ние получаваме много предложения от неправителствени организации, от граждани, от социалните партньори", каза Фандъкова пред БНТ.

Още по темата
Средствата са насочени към два стратегически приоритета, по които предстои да се работи в следващите 4 години, каза кметът на София. Това са инвестиции в кварталите (улици, тротоари, детски градини и училища и градски транспорт) и подобряване на чистотата на въздуха.

"За улиците в кварталите сме заложили 12 млн. повече от миналата година, като 10 млн. ще отидат директно при районните кметове. Приоритетите за това кои улици, кои тротоари, кои паркинги да се ремонтират се определят от районните кметове. Аз получавам от тях предложения за конкретни улици, но го отдавам на по-слабия опит, който имат, трябва ясно да им кажа, че вместо да подвеждат хората, те трябва да запретнат ръкави и да свършат работата, която имат", обяснява кметът на София.

Сред основните мерки срещу мръсния въздух са инвестиции в градския транспорт, подмяна на печки на дърва и въглища, озеленяване, почистване.

"Заложили сме увеличение на средствата за миене и машинно метене на града. Това е много важна задача. За втора година - миналата година за първи път въведохме и миене през зимата тогава, когато времето позволи. Преди 2 дни на 14 януари, когато имаше превишения на нормите, бяха измити по-голямата част от основните булеварди в града", каза Фандъкова.

"Известно е, че безплатният транспорт е мярка, която е заложена в механизма, заедно с въвеждане на нискоемисионни зони и възможност Столичната община да ограничава движението в такива дни на автомобили, които замърсяват повече", добави тя.

"Средствата винаги са недостатъчно", каза кметът.

"Ние сме заложили с 52 млн. лв. повече собствени приходи за тази година. Тези приходи идват от данъците на хората, от по-високата събираемост, което е наш ангажимент, и това са възможностите на града и на хората", добави тя.

110 млн. лв. пък са заложени за строителство и ремонти на училища и детски градини в кварталите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase