Снимка: Bulgaria ON AIR

По-високи данъци ще плащат собствениците на коли с нисък екологичен стандарт и с по-голяма мощност от Нова година в София. Става въпрос за увеличение от 7 до 40 лв. за колите с от 100 до 150 конски сили и с нисък екологичен клас - Евро 1 и 2 или без никакъв екостандарт.

Още по темата

"Това е част от въвеждането на политиката замърсителят плаща, в масовия случай става дума за увеличение от 10-15 лева на годишна база. Ние в България се превръщаме в гробище за автомобили, внесени от други страни", каза за "Денят ON AIR" общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

По думите му в София за един адрес дори имало случаи на регистрирани по 3-4 автомобила. Около 18 млн. лева щели да са допълнителните приходи от увеличението на налога. Средствата пък щели да бъдат ясно и отчетливо проследими.

"Данъкът за придобиване на МПС цели подобряване на инфраструктурата. Политикане не е само популярни идеи, понякога трябва да се вземат тежки решения, които трудно се възприемат от хората", коментира той за Bulgaria ON AIR.

Според Контрера, когато имало сериозен контрол върху определени инфрастуктурни проекти, нещата се получавали.

"Шумът от пиратките е невъобразим, парадоксът е, че законът е твърде либерален. МВР е изпълнител на законодателя. Безконтролното продаване на подобни изделия е рисковано", каза още събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase