Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Фирмата Артекс, която строи небостъргача „Златен Век“ в столичния квартал „Лозенец“,  излезе със становище по повод искането на новия кмет Константин Павлов и Демократична България да се премахне сградата.

Още по темата

„По повод искането на новия кмет на район „Лозенец“ Константин Павлов ДНСК да премахне сградата „Златен Век“, бихме искали да направим следното изявление.

Борисов нареди: Да се обжалва по казуса "Златен век"!

При мащабното медийно отразяване на тази поредна атака срещу проекта, на широката публика се внушава, че е налице някакво меродавно становище за незаконност на сградата, каквото всъщност няма.

От друга страна се премълчава най-важният факт – решението на българския съд, а това води до изопачаване на истината и манипулиране на общественото мнение.

Припомняме, че със решение от 30 юли 2019 Софийският административен съд потвърди валидността на Разрешението за строеж на многофункционалната сграда „Златен век“ и отмени заповедта на ДНСК за спирането на строежа.

Въпреки това, ние от „АРТЕКС“ изчакваме окончателно решението на Върховния административен съд по казуса, за да продължим строежa, тъй като уважаваме върховенството на закона.

Напомняме също, че съдът счита, че съобразно практиката на ВАС, десетгодишното разрешение за строеж на този и други подобни строежи, които промяната на ЗУТ е заварила през 2017, ще изтече през 2028 г.

Решението на съда е подкрепено от множество официални правни становища на авторитетни правни експерти като проф. Огнян Герджиков, проф. Дончо Хрусанов, проф Иван Русчев, проф. Димитър Костов, проф. Иван Тодоров, Явор Зартов и други.

Не ни се иска да вярваме, че г-н Константин Павлов смята всички тези правни становища за нищожни и би предприел каквито и да било действия, които не отговарят на изводите, направени от българския съд.

Подобни негови действия целят правен прецедент, който освен че ще бъде негативен сигнал към българските и чуждестранни инвеститори, ще създаде възможност да се атакуват редица мащабни строежи, включително и редица инфраструктурни проекти в страната, за които поправката в чл. 153 на ЗУТ е направена и важи.

Продължаваме да твърдим, че в една правова държава Законът следва да се изпълнява от всички нейни субекти, особено от институциите, както и че принципите на демокрацията изключват своеволни, еднолични и противозаконни действия на хората, които в момента са на власт, завършва становището си Артекс.

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 1 година

Артекс ще ти продават на 1000 евро, ти луд си? Строителството им е качествено и струва пари. За 1к можеш да си вземеш само гредоред или панелка.

16

Скептик

преди 1 година

Все ми се иска да вярвам, че в една правова държава търговията с влияние ще бъде наказана, както и слугинажа извършван от подставените на властта фирми. Уж частна инициатива, но обслужва само определени по списък лица. Ами точно както беше при Комунизма, Бе.

15

Гост

преди 1 година

Далавера далавера ,всичко е алъш вериш...