Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg

Столичният общински съвет отпуска еднократна безвъзмездна парична помощ на пострадалите от пожара на 4 септември в Бухово, район "Кремиковци". Общинските съветници подкрепиха единодушно доклада на кмета Йорданка Фандъкова на последното заседание на съвета, предаде DarikNews.

Още по темата

„Благодаря на всички, че подкрепиха моя доклад, с който предлагам да подпомогнем на хората от изгорелия блок в Бухово със сума от 1000 лв. на домакинство за компенсиране на изгорялата им покъщнина“, каза Фандъкова.

Цялата сума е в размер на 40 хил. лв. и се отпуска от бюджета на Столичната община.

„Първата ни задача, заедно с много частни дарители, беше да помогнем на децата да тръгнат на училище", припомни кметът.

Следващата цел е общината да помогне за възстановяването на покрива и жилищата, което ще изисква много повече средства. Фандъкова е възложила да бъде направено обследване и проект за възстановяване на покрива.

„Очаквам до 5-6 дни това да бъде факт и да подадем документи в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за финансиране за възстановяването на покрива и конструкцията", посочи столичният кмет.

Тя каза, че по принцип собствениците са длъжни да възстановят щетите за своя сметка, но в случая става въпрос за семейства, които не са в много добро финансово състояние.

„Много от тях нямат друго жилище и са приютени при близки или в общински центрове“, допълни Фандъкова.

СОС прие Ирина Савина, зам.-кмет по строителство и инвестиции, да замества кмета Фандъкова по време на отпуската й за предизборната кампания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase