Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки че Мая Манолова още не е обявила категорично дали ще се кандидатира за кмет на София, социолозите вече коментират слуховете, че тя ще се бори за поста.

Още по темата

Според политолога Антоний Гълъбов, ако тя се впусне в битка за градоначалник, това ще сложи край на политическата й кариера, а социологът Кънчо Стойчев смята, че ще е добре премислено политическо решение.

"Евентуална кандидатура на Мая Манолова за кмет на София ще бъде тежка политическа грешка, която вероятно ще й коства цялата политическа кариера", коментира Гълъбов пред "Фокус".

Той отсече, че Манолова няма властови опит, докато управлението на настоящия кмет Йорданка Фандъкова от ГЕРБ е следено много близо от гражданите.

Според него е ясно, че кандидатурата на Манолова няма да постигне резултат, но пък  ще компрометира работата й като омбудсман.

Така че Гълъбов е убеден, че тя само би допуснала грешка, ако се съгласи да участва в кметската надпревара.

"И независимо от резултатите на изборите тя повече няма да може да разчита на такава обществена подкрепа, каквато има към момента. Очаквах, че тя се подготвя за следващите президентски избори и смятах, че може би това е момента да имаме първата жена президент. Ако г-жа Манолова се кандидатира за кмет на София, това ще бъде тежка политическа грешка за нея самата", обясни той.

Според Антоний Гълъбов ГЕРБ ще има по-слаби резултати спрямо предходните местни избори, но ще запази доминиращата си роля в местната власт.

"Слабият резултат на БСП на последните местни избори и мобилизацията през последните две години показва, че те ще имат по-добър резултат, но заради вътрешнополитическия климат няма да увеличат двойно кметовете си", каза още политологът.

На противоположно мнение е Кънчо Стойчев, според когото евентуална кандидатура на Мая Манолова за кмет на София е добре премислен политически ход. 

Той е убеден, че вотът през октомври ще бъде решщен от стотина хиляди софиянци, които обикновено не гласуват.

"Ако те излязат да гласуват, за което има вероятност да се случи, ще решат вота в София", обясни социологът.

Според него изборите през октомври ще покажат основната тенденция, която се наблюдава в последните години – началото на края на партия ГЕРБ.

Кънчо Стойчев смята, че ГЕРБ се опитва да промени политиката си след европейските избори, но неуспешно.

"След европейските избори стана ясно, че правила в изборния процес в България вече няма. Системата на купуване на гласове този път беше приложена без срам и прикритие, гласове се купуваха на открито, по светло и това повлия на резултата от изборите. Можем да очакваме още по-грозни сцени тази есен, когато вотът е местен и знаем, че дори 50, 100 гласа са от голямо значение. Ще наблюдаваме наистина едни много мръсни избори", убеден е той.

Социологът смята, че ГЕРБ няма да удържи позициите си в мащаба от последните местни избори, докато БСП ще подобри резултата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase