Архив: Булфото

Столичната община е готова да плати 1,285 млн. лв. за къщата на Яворов, каза заместник-кметът на София Тодор Чобанов на заседание на СОС.

"Общината желае да бъде добрият и отговорен стопанин на един знаков обект за българската духовност - къщата на Яворов", обясни Чобанов.

Още по темата
Тази къща неслучайно е в системата на Националния литературен музей, тъй като Пейо Яворов е един от бащите на съвременна литературна България", добави зам.-кметът.

"Беше ясно, че много трудно ще се убеди един частен собственик да реставрира в оригинален вид и да съхранява тази къща. По указания на кмета Йорданка Фандъкова възложихме различни външни финансови и правни анализи с цел Общината да се яви на публичната продан и да придобие обекта", заяви той.

Чобанов каза, че това ще е един по-добър и по-полезен за обществото музей на Яворов. По думите му, за да се включат в търга, е трябвало да изследват няколко въпроса.

"Първо, дали са налице други вземания, които не са публично известни, които биха възпрепятствали процедурата, както и дали цената, която е представена, е справедлива", поясни той, цитиран от "Фокус".

Чобанов обясни, че са възложени различни външни оценки. "Готови сме да заплатим 1,285 млн. лв., което е една справедлива реална цена за този обект", добави той и добави, че след закупуването сградата ще се ремонтира.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase