Общ преглед
Емблематичната за София улица "Малко Търново“ ще бъде затворена за пешеходците заради ремонт.

Планирано е на 15 септември отново да стане част от туристическите маршрути в столицата, защото тогава трябва да приключи ремонта.

Много история има на 60-метровата уличка "Малко Търново“. На нея се виждат следи от античността.

Бар "Луна“ пък съхранява спомена за царската фамилия. Това е било любимото място за питие на цар Борис III.

На улицата са били и килиите на ДС, в които са били разпитвани неудобните за властта хора.

"Малко Търново" е най-бързата връзка между булевард "Дондуков" и пространството на площад "Александър I" и булевард "Цар Освободител".

А проектът за обновяването на малката уличка предвижда да се обновят настилките по улицата, стъпалата, както и капаците на шахтите. Ще се обнови осветлението по улицата, ще бъдат монтирани нови парапети и части от градското обзавеждане, съобщиха от Столичната община.

Проектът за реновирането е партньорско между строителната компания BLD, архитектурно студио "Серафимов“ и Столична община.

Компания BLD е поела финансирането и изпълнението на ремонта. Студио "Серафимов“ прави напълно безвъзмездно архитектурния проект.

След общественото обсъждане на проекта, столичани ясно показаха, че искат да се съхрани историята на тази обичана уличка и да бъде показана по неповторим начин.

Поради големия интерес към проекта за обновяване на улицата на 27 юли ще има Работилници “История на ул. "Малко Търново“, където всеки столичанин може да вземе участие в създаването на визуализация на историческия разказ за София на тази улица.

Работилниците ще се проведат в "София лаб“ и ще се водят от Ивелина Гаджева, дипломиран специалист в областта на включващия дизайн.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар