Снимка: Архив, Булфото

Столичният бул. ”Витоша” е сред лидерите по ръст на наемите в Европа. Средните наеми на търговски обекти на централната улица в София през четвъртото тримесечие на 2018 г. достигат 52 евро на кв. м, сочи докладът “ДНК на недвижимите имоти” на консултантска компания за недвижими имоти.

Повишението на наемите на бул.”Витоша” е с 4% спрямо предходното тримесечие и с 8,3% на годишна база. А доходността на имотите на булеварда е 8%, сочат данните на компанията, пише "Труд".

Още по темата

Бул. “Витоша” е на трето място както по тримесечен, така и по годишен ръст на наемите сред изследваните от компанията 46 централни улици в големи градове в Европа. “Шанз-Елизе” в Париж остава най-скъпата улица на Стария континент със среден наем от 19 хил. евро на кв.м.

Наемите на офис площи в централните части на София се запазват без промяна през четвъртото тримесечие на 2018 г. на ниво от 15 евро на кв.м. Доходността също остава непроменена на ниво от 7,75%.

За годината наемите отбелязват ръст от 11,1%, като по този показател отстъпват само на централния бизнес квартал в Барселона, където увеличението е с 15,2%, и на централната част на Берлин, където ръстът е 13,8%.

Наемите на индустриални и логистични имоти в София също задържат нивото си от 4 евро на кв.м през четвъртото тримесечие, а доходността намалява с 0,50% на годишна база до 8,50%.

34 евро/кв. м за голямо помещение в мол

В сегмента на шопинг центровете нови проекти през 2019 г. не се очакват. Пазарът в София и големите градове вече е наситен, коментираха от консултантска компания в сферата на имотите. Общото предлагане на площи в молове в страната към средата на 2019 г. надхвърля 810 хил. кв. м.

В условията на силна конкуренция, за повечето молове 2019 г. ще е време да затвърдят пазарните си позиции, да привлекат нови брандове и да оптимизират микса си от търговци. В резултат от активността на наемателите, делът на незаетите площи в София се очаква значително да намалее – от 9% към края на 2018 г. до здравословните за пазара нива от около 5% през 2019 г.

Наемите в моловете и централните търговски улици ще продължат плавно да нарастват през годината. Към края на 2018 г. в София те са съответно 34 евро/кв.м за помещение от 100-150 кв.м на ключова локация в голям търговски център и 52 евро/кв.м за аналогична площ на търговска улица.

При търговците голямо раздвижване се очертава в сегмента на достъпната мода, където е в ход експанзия на нови за пазара брандове. Много от вече работещите на пазара марки също планират разрастване, подкрепено от ръста на продажбите им през последните години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase