Снимка: bTV

Строителен изкоп погълна част от стара къща в София. За щастие няма пострадали и жертви. Тази сутрин районът около изкопа на ул. "Софроний Врачански" бе обезопасен, а обитателите на съседните сгради - евакуирани. Предстои обследване на терена, за да се разбере дали той е опасен, или не.

Строежът тече от няколко месеца. Там трябва да бъде построена нова жилищна сграда.

Владимир Цветков, който е собственик на имота, каза че всичко е станало много бързо. На място веднага са пристигнали екипи на пожарната и полицията, предаде bTV.

Извършена е проверка по документи. За сградата има издадено разрешение за строеж, както и открита строителна площадка преди около месец. Към настоящия момент е констатирано, че има отклонение от одобрения инвестиционен проект по отношение на укрепването на изкопа, обясни арх. Николай Диков, зам.-кмет на район "Възраждане".

"Строителството се изпълнява в несъответствие с одобрените проекти – тоест укрепването на изкопа не е извършено така, както е бил одобрен инвестиционният проект", уточни зам.-кметът.

Атанаска Ценева от надзорната фирма потвърди думите на арх. Диков. Изкопните работи са започнали само в една част заради лошото състояние на съседната сграда. Строителят е предупреден, че трябва да спазва проекта.

Следва всички строителни книжа да бъдат предадени към ДНСК за последващи действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase