Много хора със свободни професии все по-често се ориентират към работа в т. нар. свободни пространства, вместо в традиционни офиси с неособено добра атмосфера. София също не изостава от тази тенденция, обяви в студиото на "България сутрин" кариерният консултант Таня Терзийска.

"Отварят се като стил и функционалност споделени работни пространства. Те помагат на дигиталните номади, защото живеем в т.нар. гигикономика, която е провокирана от технологичните платформи, които използваме като потребители, но ни позволяват да работим за кратко по различни проекти", допълни тя.

По думите на Терзийска споделените офиси освен, че са по-разчупени, дават и възможност на хората все повече да се свързат помежду си, както социално, така и професионално.

"Според мащаба на София изобщо не сме изоставащ град. Ако се сравдяняваме с Лондон или с Амстердам, нещата биха изглеждали по съвсем различен начин. В Пловдив същи се отварят подобни тип пространства", твърди Терзийска.

Тя посочва, че споделените пространства са за технологични професии, преводачи, графични дизайнери и дава пример с написването на "Хари Потър", създаден в кафене.

"Там има условия да се срещенеш с хора, които няма къде другаде да срещнеш, насърчават се много събития, среда в която да получаваш нови умения и да развиваш нови компетентности, инкубатор за идеи за бизнес", продължава кариерната консултантка пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase