Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През 2020 г. фините прахови частици във въздуха на София ще бъдат с около три пъти по-малко в сравнение с 2017 г. Това показва прогноза на Столичната община за намаляване на ФПЧ2.5 на база на мерките, които тя взима за подобряване на въздуха в града.

Още по темата

“В сравнение с 2017 г. качеството на въздуха по отношение на ФПЧ2.5 през 2020 г. ще бъде значително подобрено и средногодишната норма ще бъде спазена”, пише в документа. През 2017 г. тези частици са били 3,9 хил. т. на година, а за 2020 г. е заложено да намалят на около 1,4 хил. т., пише "Труд".

Сред планираните мерки е стимулирането на отопляващите се на твърди или течни горива да минат на природен газ или да се включат към “Топлофикация”, чиято мрежа ще се разшири.

Ограничава се движението на превозни средства с неизправни катализатори и се засилват проверките на автосервизи за горене на масла. Сред мерките със срок за изпълнение до 2020 г. са залесяване и затревяване. Заложен е и контрол върху употребата на горивата и дървесината за битово отопление.

Общината сменя ръчното метене на улици с машинно и отстранява всички излезли от употреба превозни средства. Засилва се контролът върху паркирането в зелени площи.

Общинска програма цели до 2020 г. да бъдат в норма и концентрациите на ФПЧ10.

“В София единственият контролиран замърсител над нормите е “фини прахови частици”. Със 17% намалява броя на дни с превишения на ФПЧ през 2018 г. спрямо 2017 г. По предварителни данни за 2019 г. намалението е с 45% спрямо 2017 г.”, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase