Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Продължаваме мащабната програма за модернизация на превозните средства на градския транспорт със закупуване на 82 електробуса, 30 тролейбуси и 25 трамвая, каза днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова в Столичния общински съвет /СОС/.

Още по темата

Жега по спирките: А градският транспорт с разреден график

Днес СОС одобри Столичната община да кандидатства по ОП "Околна среда 2014-2020 г." за доставка на нови електробуси, тролейбуси, трамваи и станции за зареждане. Общият размер на средствата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за София е 218 млн.лв., пише БТА.

Когато успеем да реализираме тези проекти, ще имаме на 100 процента подменени автобуси и тролейбуси в движение, както и много сериозен напредък по отношение на трамваите, каза Фандъкова.

Според доклада, Столичната община, в партньорство със "Столичен автотранспорт", ще кандидатства за доставка на 30 нови 6-7 метрови електробуса и 22 нови 8-9 метрови електробуса и специализирано оборудване за тях /зарядни станции/ за откриване на нови линии с довозваща функция от спирки на метрото и трамваите. Тяхната обща стойност е 30,3 млн.лв.

Общината, заедно със "Столичен електротранспорт", ще кандидатства за доставката на 30 нови нископодови единични електробуси и оборудване към тях. Те ще подменят стари дизелови превозни средства по линиите на масовия градски транспорт. Планира се и доставка на 30 нови съчленени тролейбуси, които ще подменят стари тролеи по линиите 6,7 и 11. Тяхната обща стойност е 90 млн.лв.

Съвместно със "Столичен електротранпорт", общината ще кандидатства за доставка на 25 нископодови съчленени трамваи, които ще подменят старите мотриси по линии 4 и 18 и ще допълнят мотриси по линия номер 5 за общата сума от 97,7 млн.лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase