Снимка: Архив, Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

82 електробуса, 30 тролейбуса и 25 трамвая планира да купи Столичната община за градския транспорт.

Новите ековозила ще струват 217,9 млн. лв. Средствата ще бъдат отпуснати по Оперативна програма “Околна среда” като безвъзмездна финансова помощ за борба със замърсяването на въздуха, причинено от транспорта.

Така “ще се подпомогне закупуването и доставката на съвременни екологични транспортни средства, което ще доведе до намаляване на вредните емисии във въздуха, шума и вибрациите, и значително спестяване на енергия”, пише в доклада на столичния кмет Йорданка Фандъкова, който СОС трябва да гласува.

София ще участва с 3 проекта чрез общинските транспортни дружества “Столичен автотранспорт” и “Столичен електротранспорт”.

По първия се предвижда доставка на 30 нови 6-метрови електрически автобуса. Те ще се пуснат по нови линии като довеждащ транспорт до метрото. Същата функция ще имат още 22 електробуса, но те ще са по-големи - 8-9 метрови.

“Столичният електротранспорт” също ще купува електробуси - 30 нископодови, единични и бързозарядни. Плановете са те да заменят старите дизелови автобуси. Предвижда се и доставка на 30 тролея, които ще сменят старите, обслужващи линиите № 6, 7 и 11.

Третият проект, който София ще подаде, е за покупка на 25 нови нископодови съчленени трамвая, които ще сменят старите мотриси по линиите № 4 и 18 и ще допълнят тези по линия №5, пише "24 часа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase