Снимка: Bulgaria ON AIR

Пореден летен бунт срещу бетона се разиграва в квартал "Обеля"2. В междублоково пространство  преди два дни започна заграждане на тревна площ. Започнало е монтирането на част от оградата. Жителите на квартала обаче не са съгласни с това и се опасяват, че ще последва строеж на паркинг или нови блокове. Според тях това ще лиши децата от място за игра.

Гражданите вече затвориха "Ломско шосе", канят се да го направят отново днес между 19 и 21 часа. Рано сутринта хората се събраха на протест и обсъдиха последващите си действия. Те искат оставката на кмета на район "Връбница".

"Тук сме от 33-34 години. Тук играеха нашите деца, сега искаме да играят нашите внуци. Почти всичко е застроено, малките няма къде да играят. А те имат нужда, всички искаме деца, а не осигуряваме никакво място за тях. Не е редно децата да играят по селата или другия край на "Обеля". Трябва да има въздух за тях и за нас", сподели една от протестиращите пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Друг жител на квартала посочи, че хората нямат проблем със собственика на земята, а с кметството. Гражданите поискаха да видят всички документи, за да са наясно как да процедират. В момента събират подписка, но са категорични, че оставката на районния кмет няма да реши проблема. И настояват да се действа на терен.

"Да си го обезщетят човека. Не сме застаряващ квартал. Няма къде да се играе. Не сме против частната собственост, но нека кметът да бъде така добър да замени този имот и да остави майките да са спокойни за децата си. Къде са детските площадки", коментираха протестиращите в ефира на "България сутрин".

Хората са се срещали със собственика, който по думите им, бил готов да остави това пространство за тях, ако бъде обезщетен. Според недоволстващите, кметът трябва да удовлетвори искането на собственика и да замени този имот като го остави като пространство за игра. "Майките са неспокойни за децата си. Ако това пространство се отнеме за изграждането на паркинг, какъвто има няколко в квартала, освен, че децата няма къде да играят и въздухът ще се замърси", коментират още събралите се.

Жителите недоволстват, че кметът не е направил необходимото да се срещне с тях. "Този, който управлява работи и на терен, не само в офиса си. Това, което кметът се опита да направи е проформа среща с гражданите. Не дойде на място да види каква е ситуацията . Радвам се, че бързо организира среща като видя, че става въпрос за частен интерес, но не бе бърз в реакциите, когато става въпрос за интереса на гражданите.", казва друг от протестиращите.

Хората искат общината да отговорят на въпроса - колко детски площадки и детски градини са се построили през последните години. "Говорим за цяла "Обеля", не само за този парцел. В плана за квартала, който са ни представили, са предвидени масови застроявания на зелените площи", обясняват още хората.

Те са категорични, че ще блокират движението по "Ломско шосе", докато исканията им не бъдат чути и не се вземат мерки. По думите им са предвидени масови застроявания на зелените площи в квартала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase