Кадър: Bulgaria ON AIR

Столичани превърнаха незаконен паркинг в "Студентски град" в споделена зеленчукова градина. В инициативата са се включиха 20 човека от различни райони на София, като идеята им е както да отглеждат чисти зеленчуци, така и да облагородят външния вид на града.

Мениджърът на сдружение "Горичка" Диана Димитрова обясни, че ентусиастите са имали доста трудности докато превърнат паркинга в зеленчукова градина.

"През есента на 2017 година решихме, че е много хубаво да има споделени зеленчукови градини, каквито съществуват в много градове по света. Дотогава имаше само една подобна градина - в "Дружба". Наехме терена от пазар "Изток". Наемът не е никак малък, но това не ни спря. Винаги има риск от вандалски акт, но ако страхът ни води нищо няма да постигнем", каза Димитрова.

В градината гледат домати, краставици, люти чушки и босилек, сподели един от участниците в проекта Божидар Емануилов. Той бе категоричен, че не се използват химикали, а всичко е натурално.

"От години следя темата в международен план и мисля, че идеята е много добра. Земята и водата са тествани и са чисти - нямат химикали. Торовете са на компостен принцип. Гледаме домати, босилек, люти чушки, краставици, тикви", каза Емануилов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase