Кадър: Bulgaria ON AIR

Протестите на граждани в защита на Централната софийска минерална баня бяха подкрепени от актьори, които заснеха свои видеа по халати. Чрез този акт те показват желанието си сградата да не бъде превърната в музей, а да се ползва по предназначение.

"Идеята за тази кауза дойде, защото от 20 години във всички стратегии и програми на общината за използване на минералната вода е залегнало, че северното крило ще бъде превърнато в съвременен SPA център. На този извор има 12 литра в секунда, което прави 1 милион литра минерална вода на денонощие, която се изхвърля", посочи Ивайло Захариев от гражданска инициатива "Термално-Нормално".

Актьори на протест по халати, искат спа в Централната баня

Мотивът на Столичната община, че няма инвеститорски интерес, за да се запази банята, е погрешен, смятат актьорите. По думите им такъв интерес се създава, а през последните 10 години оттам не са направили нищо, за да бъдат привлечени потенциални инвеститори.

"Когато има вода, тя трябва да се ползва по предназначение. Преди известно време общината твърдеше, че вода няма. Сега трябва да оборваме други тези", смята актрисата Ева Тепавичарова.

Икономистът Иво Анев изрази недоволството си пред Bulgaria ON AIR, че минералната вода в тази баня няма да се ползва и хората изпускат нещо, което се е ползвало хиляди години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase