Снимка: Pixabay

Две деца са пострадали леко от мълнията, която уби мъжа в столичния квартал "Люлин".

Те са станали преки свидетели на трагедията, разиграла се в градинката до блок 632.

Още по темата
Мъжът седял заедно с други хора в беседка, а малчуганите играели на около 7 метра от нея.

"Вчера, като бяхме в тази къщичка, удари гръм между нас и онази макара, по близо беше към тях. Бях с телефон в ръка и ме хвана ток по ръцете. Моят приятел също, понеже телефонът беше точно до крака му. Започнаха да излизат искри", разказа едно от децата пред БНТ.

"Видяхме гърма, мен ме удари по крака заради на приятеля ми телефона, него в ръката и ние побягнахме към един вход, защото валеше и ни беше страх да не удари пак", допълни негов приятел.

Мълнията е била толкова мощна, че е изкопала дупка от 10 см на метри от беседката. Най-близко до удара е бил мъжът, който почина минути по-късно на входа на "Пирогов", въпреки че линейката дошла само за 8 минути и през цялото време по пътя лекар му е правил реанимация.

Навън човек няма как да е защитен от мълниите, но се оказа, че и блоковете около зеленото пространство не разполагат с мълниезащита.

"Нито една от сградите няма мълниезащита - нито активна, нито пасивна. Явно този процес е оставен без контрол”, обясни пред Нова тв експертът по мълниезащита инж. Радослав Калчев.
По закон при строежа на всяка сграда е необходимо изграждането на гръмоотводна система. Според експерта проблемите са в поддръжката, която обикновено липсва.

"През годините са правени ремонти по покривите. Системите за мълниезащита са разрушавани, рязани, изхвърляни”, обясни още експертът.

Наредбите на регионалното министерство задължават собствениците на сградите да правят периодичен оглед и профилактика на съоръженията.

Общините пък могат да правят проверки дали защитата работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase