Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Може ли София да поеме още един милион души население?

Според плана на София, приет преди 10 години, столицата може да поеме още 1 милион души население. Данни от ново изследване, при съществуващия жилищен фонд показва, че столицата може да поеме нови 1,4 млн. жители при полезна площ от 30 кв. м на човек и малко над 1 млн. души при 40 кв. м на човек. Според арх. Любо Георгиев, ръководител на екипа "Визия за София" обаче, столицата реално не може да си позволи толкова много нови жители. Според него хората трябва да си зададат въпроса каква ще е ползата на града и живеещите в него, ако тези цифри бъдат достигнати.

По данни на НСИ от 2017 г. населението на Столична община е 1 325 429. Общият брой жилищни сгради на територията на Столична община пък е 131 247.

Може ли София да приеме още 1 милион души население? С този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели в своята традиционна анкета, в която участие взеха 3694 души.

Резултатите показват, че хората не са особено сигурни в твърдението, че столицата може да нарасне още и едва един от четирима запитани подкрепят подобно твърдение. Едва 10% са напълно съгласни с твърдението, че София може да приеме още 1 милион души, а други 14% също го одобряват, но само ако се построят много нови квартали и градът се разшири значително.

Младост, Овча Купел... София можела да поеме още 1 милион жители!

На фона на това 22% от анкетираните смятат, че столицата е прекалено населена и реално няма повече място за нови хора.

Близо всеки втори пък е привърженик на крайни действия по отношение на свръхпопулацията в София. 31% смятат, че не само главния град не може да приема нови хора, но и е наложително населението да намалее. 23% пък посочват къде сериозно, къде шеговито, че е най-добре столицата да бъде преместена в друг град, за да се разтовари София.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase