Кадър: Bulgaria ON AIR

Видео 12.06.2019

Протест в "Дружба", жителите заплашиха с жива верига

Жителите на столичния квартал ''Дружба'' протестират срещу застрояване на парка край емблематичното езеро в квартала. Според тях напористи инвеститори са започнали да заграждат зеленото пространство без да е предоставена предварително информация за строеж.

Заграденият имот е частен и хората се притесняват, че там ще се строи, след което ще бъде ограничен достъпът им до езерото в квартала.

"Оградата е факт от два дни. Притеснява ни, че има желание да се строи 8-етажна жилищна сграда. Информацията дойде от собственичката на имота. Време е общественият интерес да бъде сложен над частния. Това е емблематично място за София, от всички квартали идват хора. Ако се даде възможност на един частник да строи, ще последва поредица от частни имоти и всичко ще стане в жилищни сгради", обясни живущ в квартала мъж пред Bulgaria ON AIR.

През годините районът е бил косен усърдно и не е било ясно, че това е частен имот, сподели друг жител на квартала. Според него е целта е била хората да се заблудят, че земята е общинска.

В "Дружба" на протест: Защо им спира тока?

"Без никаква обява дойдоха собствениците и започнаха да косят. Тук са били ниви, така че в един момент всички ще започнат да предявяват претенции. Има много подпочвени води и се притесняваме, че блоковете може да тръгнат да слизат надолу, ако тук започне да се строи", сподели опасенията си гражданинът.

Жителите на "Дружба" са пускали писма до Столичната община, главния архитект и омбудсмана на страната. Получават отговор от главния архитект, че собствениците на имота искат смяна на статута му и водят дело.

Ако трябва ще направим жива верига, но няма да допуснем това нещо, категорични са живущите в квартала.

Коментари Напиши коментар

26

Архитект

преди 6 дни

Хора, не се оставяйте да ви подвеждат. Запознайте се с документите и тогава протестирайте!

25

Анонимен

преди 1 седмица

Проблема на парка около езерото Дружба е ромските съборетини на южния му бряг. Освен това и достъпа на автомобили до църквата. Здрави и прави черковащи се искат едва ли не да влезнат с автомобил в храва и майки с колички, пенсионери и невръстни дечица трябва да им правят път.

24

Анонимен

преди 1 седмица

Абсолютна дезиндормация. Аз живея точно в парковия район и такова нещо няма.