Снимка: Pixabay

Умишлен палеж на кабелна шахта на ул. "Цветан Лазаров" в столичния квартал "Дружба" предизвика повреда на кабелна линия, съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ България.

Аварията е предизвикала спирането на електрозахранването на около 5500 домакинства и фирми в района на ж.к. "Дружба" 2, кв. "Гара Искър" и 7-ми км. ЧЕЗ Разпределение е възстановило електрозахранването по алтернативно трасе.

Заради пожара в шахтата са засегнати и други електропроводни линии.

Дружеството е започнало незабавно ремонтни дейности за привеждането им в нормално експлоатационно състояние и недопускане на допълнителни аварии.

В тази връзка са възможни временни смущения на електрозахранването с цел да се обезопасят повредените кабели и да се гарантира животът и здравето на служителите на компанията, допълниха от ЧЕЗ.

За умишления палеж са уведомени органите на МВР и представители на район "Искър".
 

В момента ЧЕЗ Разпределение извършва мащабна реконструкция за 4,5 млн. лв. на подстанция "Фестивална", която доставя електроенергия на кв. "Дружба" и други столични квартали. За периода на изпълнение на подобни обекти се използва алтернативно електрозахранване на потребителите.

Това води до риск от претоварване на мрежата и е възможно възникване на аварии, както е станало в кв."Дружба" предходни дни.

Посегателства върху съоръжения от мрежата са сериозна заплаха за сигурността на алтернативното захранване и увеличават риска от аварии и неудобства за клиентите, пише още в съобщението.

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 1 седмица

Вечна "Дружба" остана без "слънце и въздух" !

3

Анонимен

преди 1 седмица

Бас държа че извършителя владее танца с резачката и е гласувал за банкянския.

2

Анонимен

преди 1 седмица

Преди 1 седмица и Младост 1а