Снимка: Булфото, архив

Няма да има ново строителство в Борисовата градина. Това стана ясно по време на първото обществено обсъждане на проекта, на което присъстваха кметът Йорданка Фандъкова, главният архитект на София Здравко Здравков и стотици жители на столицата.

Арх. Ковачев, ръководител на екипа, който спечели националния конкурс за Подробен устройствен план на парка, обясни, че при разработването на проекта са се водили от няколко основни принципа – да съхранят целостта на парка, да осигурят превантивна защита на обекти с голяма стойност, които нямат статут на паметници на културата, и да ограничат застрояването до минимум.

"Когато през 2015 г. екипът ми спечели конкурса, нашият проект беше определен като най-консервативния и аз приемам това като комплимент", каза той. "Проектът ни е щадящ към парковата територия, с най-малка намеса и желание да защитим обществения характер на парка, който е емблематичен за София и за България", допълни арх. Ковачев, цитиран от Investor.bg.

"Основните цели, които си поставихме, бяха да освободим парка от несвойствени обекти и дейности, да разтоварим функционално резерватната част от неприсъщи елементи и обекти, да спрем достъпа на автомобили и движение в парковата територия с изключение на линейки, полицейски и противопожарни автомобили, да осигурим пешеходен достъп до всички части на парка", каза арх. Ковачев. Лесопарковата част ще се поддържа, но никъде не се предвижда сеч, допълни той.

Автокъща "Капитолия" няма място в Борисовата градина, смята арх. Ковачев. Предлага се под автокъщата да се построи подземен паркинг, така че хората да могат да посещават безпрепятствено парковата територия. Покривът му ще има метър и половина почвен слой и това ще позволи засаждането на дървета. По този начин едновременно ще се разшири площта на парка и ще се осигурят места за паркиране. По отношение на собствеността арх. Ковачев обясни, че теренът на автокъщата е общинска собственост, а сградата – частна собственост, и настоя цялата територия да бъде върната на общината.

Заведението "Веселото село" също се предвижда да бъде премахнато. Предлага се възстановяването на несъществуващата от 15 години лятна къпалня "Мария Луиза", като това включва само връщането на някогашните басейни без ново застрояване, подчерта арх. Ковачев. Той предлага на общината да си върне собствеността и на занемарения Летен театър, която сега е частна.

"Ако този проблем не се реши, агонията ще бъде вечна", посочи архитектът.

Друга идея в проекта е конната база да бъде изместена в Ловния парк, а Спортна София – на мястото на Гара Пионер, която по  Общия устройствен план е зона за спортни атракции. Тази идея обаче предизвиква полемика и арх. Ковачев заяви, че е готов да се съобрази с мнението на мнозинството.

Допуска се реконструкция на двата стадиона в Борисовата градина – "Васил Левски" и "Българска армия", и покриване на трибуните, но само в рамките на настоящите им размери. "Паркът е за хората. Това, което става през последните години - шум, прояви на вандализъм, не е подходящо. Нека да търсим други места за големи стадиони", призова той.

В последвалата дискусия с гражданите адвокат Станислав Трендафилов, представляващ ЦСКА-София, заяви, че клубът държи на изграждането на нов модерен стадион на мястото и в "чашата" на съществуващото съоръжение от 1967 г. В тази връзка е била организирана и подписка, като за 20 дни са били събрани 90 хил. подписа.

"Приемането на плана на Борисовата градина е един от най-ключовите въпроси за нашия град, каза, от своя страна, кметът на София Йорданка Фандъкова. - Проследих и видях множество манипулации, спекулации и откровени лъжи през последните дни. В Заключителен протокол от решение на Столичния общински съвет ясно е записано, че не се допуска ново строителство в парка, а намесата в резерватната част трябва да бъде само за реставрационна и консервационна дейност", посочи тя.

Гражданите ще могат да внесат писмените си предложения и забележки по проекта за Подробен устройствен план на Борисовата градина в Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) до 19 юни, след което те ще бъдат обсъдени на експертен съвет. Второ обществено обсъждане е планирано за 26 юни.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase