Архив: Булфото

Столична община обмисля да постави охладителна система по спирките на градския транспорт, но за целта ще се проведе проучване, съобщи заместник-кметът на Столична община Йоана Христова.

"Когато проучването стане факт, ще се направят анализи и ще бъдат стартирани като подготовка за реализация за тази година“, добави тя.

На сесия днес Столичния общински съвет (СОС) прие План за адаптация към климатичните промени за Столична община /2019-2025 г./, неразделна част от Стратегия за адаптация към климатичните промени на Столична община /СО/.

Христова припомни, че в началото на 2019 г. Столична община се е включила в глобалното споразумение за климат и енергия. Тя обясни, че планът е разпределен на различни групи мерки, свързани с различни сектори от нашия живот - градоустройство, енергетика, транспорт и т.н.

Разграничени са са дългосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки и са заложени изпреварващи действия заради климатичните промени, които вече са факт.

По думите на Христова във връзка с по-интензивните и по-дълги валежи и по-резките промени на температурите например, общината може да предприеме изпреварващи действия. Такива са например създаването на нова задържаща и дренираща инфраструктура, нови водни площи, които при интензивни валежи могат да спестят средства за справяне с тези бедствия, обясни зам.-кметът.

Други мерки са изграждане на нови обекти на транспортната инфраструктура, възможности за ж.п. транспорта в София, който да поеме определени крайградски пътувания, интермодалност на градския транспорт, климатизация на всички превозни средства, инвестиция в нови климатизирани метровлакове и други, както и всички сфери, в които могат да се правят иновации, допълни Йоана Христова.

Зам.-кметът на София коментира и дейностите по двете програми за подмяна на битово отопление за столицата и  отбеляза, че подмяната на печките няма как да се случи през зимата.

"В рамките на следващите до 3 години очакваме да се подменят отоплителните инсталации на 1/3 от домакинствата, ползващи битово отопление“, поясни Христова, цитирана от "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase