Снимка: Bulgaria ON AIR

Столичната община и РЗИ - София предприемат извъредни мерки срещу кърлежите, след като преди дни лекари откриха 50 от тях в главата на дете.

Още по темата

Традиционно обработването на паркове и градинки срещу кърлежи се извършва два пъти в годината – през април и през септември, но заради голямата популация тази година се извършва и извъредна интервенция.

Специалистите съветват хората да избягват неокосени тревни площи, да носят дълги и бели дрехи. Родителите да не позволяват на децата да играят около високи треви и храсти, а след излет и разходка да се проверяваме за кърлежи по тялото и главата.

"Този сезон е по-подходящ за развитието на кърлежите и именно с тези мероприятия, които се организират по наше предписание и с активността на гражданите, целим да повдигнем интереса към профилактиката спрямо ухапванията от кърлежи", коментира Цезарина Илиева от РЗИ - София в "България сутрин".

Тя обясни, че вредителите намират обработките на открито и не може да се очаква 100% ефективност, както е в затворено помещение. По думите ѝ те са паякобразни, размножават се свободно в природата и снасят хиляди яйца, затова е важно поведението на гражданите в този сезон, като се обърна най-вече към майките и децата им.

"Това, което планира Столичната община във връзка с факта, че този сезон показва по-висока популация на кърлежи, е да се извършват допълнителни обработки. Ще се прецени да се направят цялостно или локално по сигнали, ако се намерят находище.", обясни Милена Васева от Столичната община пред Bulgaria ON AIR.

Васева обясни, че пръскането срещу кърлежи е приоритет. Цезарина Илиева посочи, че ще се извършат и пръскания срещу бълхи и комари.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase