Снимка: Bulgaria ON AIR

Ремонтират най-късата улица в София. Проектът е дарение от фирмата, която ще извърши ремонта за собствена сметка. Изложба за историята на най-късата улица пък може да бъде видяна до 5 юни, съобщава Bulgaria ON AIR.

"Недалеч от двореца стои часовникът-кула, с висока снага, сега пожарна кула". С тези думи пътешественикът Феликс Каниц описва часовниковата кула в някогашната махала "Сахат куле". Тя се намира в района на днешната улица "Малко Търново", скътана между бул. "Дондуков" и края на ул. "Московска". Кулата вече я няма, но споменът за нея е жив.

Твърди се, че е премахната заради бизнес интересите на часовникарите, които смятали, че им вреди на продажбите.

Ул. "Малко Търново" е дълга нищожните 60 м и по нея не може да се мине с автомобил или колело, защото цялата представлява едно голямо стълбище. Легендата разказва, че на средната му площадка се намирал входът на бар "Луна".

Казват, че заведението било легендарно място за софийските бохеми, посещавано от самия Цар Борис.

Сега романтичната малка улица ще бъде ремонтирана и почистена, предвижда се изграждането на ново осветление, но съществени изменения в облика ѝ не са планувани.

А част от историческия разказ са и саждите, останали след палежа на Партийния дом по фасадите на околните сгради.

Историята помни и началото на 20 век, когато при полагането на жълтите павета са открити артефакти от 3-то хилядолетие пр. Хр.

Предстои проектът да мине през обществено обсъждане, а ремонтните дейности да са през лятото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase