Снимка: БулФото

40 камери за контрол по бус лентите слагат от Столична община на 7 отсечки в София. Те трябва да са готови до края на месеца, съобщи пред 24 часа зам.-шефът на Пътна полиция в столицата Любомир Костадинов.

До момента контролът се извършваше именно от Пътна полиция, тъй като съществуващите камери за скорост не могат да бъдат ползвани за такива нарушения.

Още по темата
Новите устройства няма да снимат само нарушителите, а всички. След като бъдат отсети всички прегрешили, снимките ще се изпращат към Пътна полиция, където трябва да бъдат наложени и глобите за водачите.

Трасетата, които ще бъдат оборудвани с новите камери, ще са:

- Бул. "Цариградско шосе"

- Бул. "Сливница" - от Сточна гара до бул. "Петър Дертлиев"


- Бул. "Данаил Николаев"

- Бул. "Александър Малинов" - от бул. "Андрей Сахаров" до "Цариградско шосе"

- Бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" - между "Черни връх" и "Драган Цанков"

- Бул. "България" -  между "Гоце Делчев" и "Пейо Яворов"

Ще има и една обособена зона на бул. "Костантин Величков", между бул. "Сливница" и бул. "Възкресение".

Камерите ще са по няколко на всяка отсечка за автобуси, а бус лентите са отделени от другите платна с жълта боя и надписи на английски и с главни букви BUS.

3133 са глобените през изминалата година за шофиране в бус лентите. Те са платили по 50 лв. за нарушение. От началото на тази година пък са санкционирани 1665 водачи.

"Най-много са нарушителите сутрин по бул. "Цариградско шосе" след Орлов мост до Плиска", категоричен е инспектор Костадинов. В края на работния ден пък най-много тарикати се наблюдават в бус лентата на бул. "Сливница" в посока "Люлин".

Инспектор Костадинов изтъкна, че шофьорите не гледат забраните и създават още тапи, защото като влязат в бус лентата при задръстване, няма как да излязат.

"Така стават проблеми, които водят до конфликти, катастрофи, разправии между гражданите", казва той.

МВР напомня. че сигнали за каращи в бус лентите гат да се оподават на тел. 112, както и на facebook страницата на СДВР и пощата им - trafficpolice@sd-vr.bg.

"На снимката обаче трябва ясно да се вижда регистрационния номер на нарушителя. Заради множеството програми за обравотка на изображения човек трябва да отиде лично и да даде показания. Като научат, хората масово се отказват", разказва Костадинов.

Ако имате електронен подпис обаче, има и по-лесно решение - мобилното приложение "Гражданите". Там се качва кадърът с нарушението и се отбелязва какво е то. Попълва се и електронно сведение, а авторът слага електронния си подпис, за да си спести ходенето на Пътн полиция.

През тази апликация са глобени над 2600 шофьора само в София. Човек може да избере и да поиска извинение от нарушителя, а снимката му се маха от галерията, след като го направи.

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 1 година

Малко са! 400 трябва да сложат!

39

Филипов

преди 1 година

Най-тъпото място е по Данаил Николаев преди новия Лидл,спирка Исул,както и преди моста Чавдар,посока Подуене. Влизаш от светофара надясно и си направо на бус лента.Никой от следващата лента не ти осигурява предимство, а пък тази бус лента от 50-на метра преди моста Чавдар / най-вече когато можеше да се завие надясно към парка Заимов/ е напълно излишна. Помислете малко с главите си.Направиха новия Лидл и оставиха спирката на автобусите на същото място вместо да я преместят с 50м пред Лия!!!

38

симпатяга

преди 1 година

Ретарди от кат, както винаги. Като се види къде са камерите, караш 50 метра преди нея нормално и след нея веднага дясно и пак си си в бус лентата. Това е елементарно, хич даже и няма да ме затруднят, как ли пък не, ще чакам 30 мин задръстване, при положение че има свободна лента. Brains>Muscle!