Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От днес 20 нови авбобуса тръгват по линиите на градския транспорт в София. Те ще се движат по линия 11 - от кв. "Гео Милев" до кв. "Овча купел" през централната градска част. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщава Агенция Фокус.

По думите й, автобусите имат всички удобства за пътниците - климатизирани са, със зареждащи устройства за телефон, ще има безплатен Wi-Fi и с места за хората с увреждания, и майките с колички.

Още по темата

Фандъкова посочи още, че тези 20 нови автобуса са част от общо 60, които "Столичен автотранспорт" закупи по програмата за подмяна на автобусите в София.

"На финала на програмата сме - това са последните 60 автобуса, с които подменяме до средата на тази година 91% от автобусите в движение. Това означава, че средната възраст на автобусите в София ще бъде 6 годни - европейски стандарт, без никакъв компромис", обясни кметицата.

Тя изтъкна, че благодарение на подмяната на автобусния парк, София е успяла да намали два и половина пъти вредните емисии.

"Очакваме през юли да пристигнат първите 13 нови трамвая, а до есента - още 15 електробуса. Възложила съм и процедура за нови 25 трамвая, надявам се да можем да се възползваме и от европейско финансиране за тях" - каза Йорданка Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase