Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

 

Общ преглед

На протест пред министерството на земеделието 13 браншови организации поискаха оставката на министъра на земеделието и храните Румен Порожанов. Мотивите им са липса на адекватна политика, ощетяване на родното производство и свръхрегулации, които съсипват бизнеса им. 

Протестиращите искат да се осигури изпукува на продукцията им на адекватни цени, както и да се създаде зеленчукова борса, на която да продават произведената стока. Те настояват и за създаването на регламент, който да гарантира продажбата на български плодове и зеленчуци и биопродукти в супермаркетите, по примера на много европейски държави. 
 
Това е втори протест на земеделците, а недоволството им избухна заради наредба на ресорното министерство, с която се въвежда изключително строг регламент при установяване на замърсяване в биопродукция. Според този регламент, ако това се установи, се отнема сертификатът на цялото стопанство и се забранява търговията с биопродукти за срок от 6 месеца. 
 
Биопроизводителите настояват за Консултативен съвет, така че всички заинтересовани страни да участват във взимането на решения.
 
"Министерството на земеделието обяви не просто война, а геноцид на българското биоземеделие. Това трябва да спре" - категорични са протестиращите. 
 
На предния протест министър Порожанов отказа да даде своята оставка и аргументира мерките на Министерството с констатация от Брюксел, която сочи, че фермерите не спазвали правилата за биопроизводство.
 
.  

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар