Собственици на търговски обекти по ул. "Граф Игнатиев" завеждат иск срещу Столична община заради претърпени финансови загуби по време на ремонта. Магазини и заведения фалират след проточилите се месеци наред ремонтни дейности в района.

Диана Дамянова, която е собственик заедно със своите деца на търговски обект на улица "Граф Игнатиев", каза пред камерата на Bulgaria ON AIR, че дребният бизнес най-трудно защитава правата си, но търговците няма да протестират пред общината, а ще я съдят.

Още по темата
"Това е улицата на дребния бизнес в България и този, който е предвидил този ремонт, е трябвало да знае, че това ще убие 70% от бизнеса и той уби, включително и в много голяма степен, този на моя син. Ако не бях аз да помагам, нямаше да може да оцелее. Виждате сравнително пълни магазини, защото нови хора дойдоха, след като предишните си отидоха", посочи Дамянова.

Тя каза, че потокът от хора пред магазините е намалял драстично и разказа, че камерите на магазина на семейството ѝ са показали, че за една година пред него само за 40 дни е имало работници.

Адвокатът на търговците по ул. "Граф Игнатиев" Ивана Мурджева обясни, че те ще заведат колективен иск, което по думите ѝ е хубава форма за хората заедно да защитят правата си и да поискат справедливо обезщетение от Столичната община.

Основният им аргумент е, че преди да започне проточилият се ремонт, не е направена оценка на въздействието, която е задължителна и е трябвало да се предвиди, че ако така се процедира, ще страдат търговците.

"В момента обезщетението, което искат търговците по ул. "Граф Игнатиев" и околните преки, пострадали от този ремонт, е справедливо овъзмездяване на причинените им щети", обясни адвокат Мурджева в ефира на "България сутрин".

Марияна Хронева, която е председател на сдружение "Справедливост за всички в България", което обединява търговците, които искат да съдят Столичната община, каза, че колективният иск ще бъде подаден в началото на следващия месец, предстои неговото разгласяване и който иска, може да се присъедини към него.

"Нашите предварителни разговори с търговци започнаха още през ноември месец, голяма част от тях, обаче фалираха", допълни тя. Търговците са категорични, че ремонтът на бул. "Витоша" е бил направен по правилен начин, за да не се пречи на търговците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase