Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR

Броени дни след 146-та годишнина от смъртта на Апостола, в предаването "Операция: История“" по Bulgaria ON AIR гостува историкът и писател Николай Иванов. Той е превърнал в своя кауза търсенето на гроба на Левски.

Още по темата

Наистина ли върху гроба на Левски днес паркират коли? Къде са се загубили костите на Апостола и на великия Бенковски?

По думите му гробът на Левски се намира на ул. "Дамян Груев" №6 в София, където са се намирали тогавашните християнски гробища. С костите на Апостола е била погребана и отрязаната глава на Бенковски.

През 1936 година в Министерството на войната е създадена комисия, която да открие гроба на Левски. Работи се усилено. Събрани са показания на свидетели на обесването и свалянето от бесилото на тялото на Левски, въз основа на тях се прави обосновано предположение къде е положено тялото на Апостола.

При разкопки на трудови войски са намерени скелет и две черепа. За единия от черепите има свидетелски показания, че е на Бенковски, чиято глава, освен че е била разнасяна като трофей, набучена на кол по села и паланки, е била и веществено доказателство по време на съдебния процес срещу въстаници от Априлското въстание.

Има показания, че черепът на Бенковски е положен в гроба на Левски.

Полковник Куюмджиев дори предлага да се огради вероятният гроб на Левски и да се направи възпоменателен знак. Особена помощ при издирването на гроба на Левски оказва еврейската общност в България. Костите са предадени в Анатомическия институт на Медицинския факултет, после започва войната и дирите им се губят. Някои твърдят, че са унищожени по време на бомбардировките, разказа историкът и писател Николай Иванов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase