Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С 10% по-високи заплати в столичния градски транспорт. Те ще бъдат вдигнати със задна дата от 1 февруари, за тях са предвидени 10 млн. лв., съобщи председателят на Kомисията по транспорт и туризъм в Столичния общински съвет и председател на Съюза на транспортните синдикати в България Екатерина Йорданова.

Още по темата

Преди дни е бил подписан нов колективен трудов договор със столичния градски транспорт, съобщи Bulgaria ON AIR.

Преди дни служителите обявиха символична стачка и караха с жълти жилетки. Исканията им са свързани с намаляването на извънредния труд, който е в нарушение на Кодекса на труда. Поискаха и назначаването на още шофьори поради сериозния им недостиг.

КНСБ излиза с предложение за закриване на нощния транспорт в София като част от решението на проблема с извънредния труд на водачите.

Във връзка със социалното напрежение сред работещите в столичния градски транспорт президентът на КНСБ Пламен Димитров подчерта: "Ние винаги сме казвали, че колкото и да са високи заплатите, те пак са ниски. В нашата реалност има отворен пазар на труда, така че винаги има конкуренция, която предлага по-добри условия. Когато е горещ пазарът на труда, работниците трябва да избират. Имаше време, когато работодателите избираха. Сега картинката е различна".

Като мярката срещу извънредния труд синдикатите предлагат разредени дневни разписания и съкращаване на линии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase