Ромите от "Орландовци" са в протестна готовност, повече от година след като Столичната община събори част от къщите им там с мотива, че са построени върху частен имот. Обитателите им днес обаче твърдят, че са собственици на земята. Те са категорични, че жилищата им са законни.

Пред Bulgaria ON AIR жителите на "Орландовци" бяха категорични, че не са били предупредени, че домовете им ще бъдат съборени преди време, а някои от тях се оплакаха, че дори не са могли да изнесат изцяло багажа си.

Година по-късно ромите са издигнали нови постройки и живеят на същото място. Те обаче отново са застрашени от събаряне.

През 1985 година държавното предприятие "Чистота" построява три масивни сгради, в които живеят ромските фамилии. След приватизацията имотите са върнати на частен собственик, но ромите не знаят кой е той и продължават да живеят там.

"Към настоящия момент собственик е физическо лице. Хората живеят трайно и необезпокоявано повече от 25 години. Съгласно българското законодателство, когато някой живее повече от 25 години в имот, той става негов собственик на основание придобивна давност", коментира адвокатът Елена Иванова в "България сутрин".

За да могат ромите да станат законни собственици, е подаден иск към Софийския районен съд и той трябва на базата на представени доказателства и свидетелски показания да се произнесе с мотивирано решение.

От Общината обаче твърдят, че няма как ромите да придобивят собственост по давност, тъй като земята е собственост на частно лице.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase