Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR

Станаха ясни имената на петимата служители от 4-то РПУ, задържани при акцията на звено "Вътрешна сигурност" към МВР в София. Това са началникът на сектор "Икономическа полиция" - Красимир Кръстев и полицейските служители Георги Найденов, Марио Дринцолов, Радослав Томов, Антони Апостолов.

Още по темата

Припомняме, че те бяха задържани по време на работа след полицейска проверка в сградата в квартал "Лозенец”. Полицаите изнудвали за такса "спокойствие" търговци в столичния квартал "Лозенец", за чийто район отговаря именно 4-то РПУ.

В един момент обаче исканите суми станали прекалено високи и жертвите на рекета подали сигнал. "Таксите" са били различни според бизнеса на търговците.

Журналистът Богдана Лазарова е на мнение, че има много случаи на задържани корумпирани полицаи, но малко са случаите, които завършват с присъди.

"Мислех си, че времената на рекетите и трибуквените групировки, които рекетираха хората, са отминали. Оказва се, че полицаите много творчески претворяват тази дейност. Едно е обаче да ги изловиш, друго е да ги осъдиш", сигурна е Лазарова в "България сутрин".

Тя е категорична, че е хубаво хората да се ограмотят в това отношение и да започнат да подават сигнали при най-дребни наченки за рекет.

Според журналиста Стефан Ташев не е добре за държавата, когато именно полицаите рекетират хората.

"В 4-то Районно са задържани с белязани пари - около 2000 лв. Може би целият сектор "Икономическа полиция" в районното начело с техния началник са замесени. Не виждам обаче много полицаи, влезли в затвора заради рекет", коментира журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase