Снимка: Flickr

Общината в столицата не от вчера и от днес води битка с разделното събиране на отпадъците и регулацията и организацията на събирането на битовите такива.

По време на днешното заседание на СОС беше приет доклад относно минимални условия и изисквания за сключване на договор за организиране на система за разделно събиране на отпадъци от опаковки и отпадъчни материали: хартия и картон, метали пластмаси и стъкло от домакинствата, административните, социалните и обществените сгради, заведенията за обществено хранене, търговските обекти и обектите за отдих, забавления и туризъм.

"В новите договори продължава практиката на СО да изисква от организациите за оползотворяване на опаковки механизъм за предоставяне на контейнери за индивидуално позлване на гражданите, за което не се дължи такса. Те се предоставят след изпълване на определени изисквания. Едно такова е за етажните собствености – пространството да е заградено и да няма достъп до него освен от живеещите и фирмите, които събират отпадъците", заяви общинският съветник Лорита Радева.

По думите ѝ новото в настоящите договори е това, че за 5-годишния период на тяхното действие Общината си поставя за цел да постиге до 10% наличие на нерециклируеми (битови) отпадъци. В края на всяка от текущите години ще извършваме анализи и ще нанасяме корекции при необходимост.

"Оказва се, че не всички сме достатъчно наясно какво означава да съберем разделно хартиени отпадъци. Не е хартиен отпадък напрмер мазната кутия от пица. Това е битов отпадък, защото хартията е замърсена. В контейнерите за стъкло пък не бива да бъдат поставяни счупени електрически крушки или порцеланови съдове. Ще водим допълнителни информационни кампании за този поцес, за да минимизираме количеството битов отпадък в разделното събиране", обясни тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase