Снимка: БТА

Заплатите на работещите в градския транспорт на София ще бъдат увеличени средно с 10%. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на готовността за пускане на нови автобуси в столицата.

"Внасяме проектобюджета в Столичния общински съвет. След много тежки преговори със синдикатите стигнахме до решението, че в проекта за бюджета ще увеличим средствата, които Столична община отделя за транспортните оператори с 10 млн. лева, за повишаване на заплатите на всички работещи в 4-те транспортни дружества на София", обясни тя.

Повишението влиза в сила от 1 февруари и засяга всички работещи в общинските транспортни дружества - "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт", "Метрополитен" и Центъра за градска мобилност, каза директорът на "Столичния автотранспорт ЕАД“ Слав Монов

По думите на Фандъкова една от причините за искането за увеличение на работните заплати е именно проблемът с недостига на работна ръка.

"Проблемът с кадрите е навсякъде във всички сфери, в това число и в сферата на транспорта по отношение на шофьорите. Това е един от аргументите, с който се договорихме за увеличение на заплатите, за да може хората, които работят, да останат. Разбира се, освен заплатите, те получават и различни социални придобивки, които са част от колективния трудов договор“, коментира още кметът.

"Шофьорите са доста конвертируема професия, цяла Европа изпитва недостиг на шофьори“, допълни Монов. По думите му страни от Западна Европа предлагат доста примамливи оферти и голяма част от водачите приемат предложения да работят извън страната.

"България е част от Европейската общност, всички работещите се и трудещи се, могат да се предлагат на чуждия пазар. Това е една от причините за недостига на работна ръка в градския транспорт“, коментира Монов. Той посочи, че в столичния автотранспорт работят над 2000 души, от които 1200 са водачи. „Всички ще получат увеличение. При нас средната брутна заплата е около 1700-1800 лв. Увеличението ще бъде средно с 10%.“, допълни директорът на Столичния автотранспорт.

Нови 30 автобуса пуска Столична община от утре по линиите 72 и 84, каза още Фандъкова. Те са нископодови, с климатик и видеонаблюдение.

"В изпълнение на нашата визия за развитие на София като зелен град, за подобряване качеството на атмосферния въздух предприехме в последните години изключително мащабна програма, която с десетилетия не се е случвала в града. Утре сутринта се пускат нови 30 автобуса, очакваме до края на годината да пуснем още 82 автобуса. 22 от тях вече са налични, оборудват се и може би до края на месеца, най-късно до началото на другия месец ще бъдат пуснати по други линии на градския транспорт“, коментира Фандъкова.

"Започнаха да пристигат и съчленените автобуси, те са 60, които Столичният автотранспорт закупува. Очакваме 11 нови трамвая и пускането на първия участък на линиите на метрото до края на годината“, обясни още тя.

С въвеждането на новите автобуси кметът се надява повече хора да използват обществения транспорт в града. "Това са огромни инвестиции. Целта ни е в столицата да не се движат 30-годишни автобуси, да има повече удобство и сигурност за пътниците и повече хора да се придвижват с градски транспорт, за да имаме по-чист въздух", подчерта тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase