Снимка: Dnes.bg

Йорданка Фандъкова не е решила окончателно дали да се кандидатира за нов мандат за кмет на София.

"В момента все още е рано да се вземе решение дали ще се кандидатирам. Ще си задавам всички въпроси след няколко месеца, ще го обявя публично", заяви кметът пред БНТ.

"Ако кметовете сме чакали последната година, за да покажем какво можем да направим, то много лошо за нас. Винаги съм казвала, че нашата работа се оценява през цялото време, че кампанията за следващите избори започва от първия ден", коментира Фандъкова.

Кметът коментира почистването на града в разгара на зимния сезон.

"Това е ежедневната ни задача. Даже денонощна, защото дори когато не вали сняг, има ниски температури, възможности за заледяване. Тази нощ са почиствани стръмни участъци, както и пътят за Витоша. Задачата на управниците е да не се блокира градът, да има движение. Почистването се следи в реално време с GPS", каза още тя.

Един от приоритетите на града е да се полагат усилия за това въздухът в София да става все по-чист. През последните години са успели да приведат в норма всички останали замърсители. Проблемът с фините прахови частици остава в определени дни. Все по-малко са дните със замърсяване, но то е сериозно. Инвестирано е в подобряването на обществения транспорт, за да има алтернатива за хората и да оставят колите си.

Проблемът с отоплението на твърдо гориво е сериозен. Кметът настоява да бъде инкриминирано горенето на отпадъци, което е забранено и сега. Санкциите обаче са административни и те не водят до нужния ефект.

Проектът за бюджет на общината за 2019 година е малко над 1 000 600 000 лева. Приоритетите са инфраструктура, модернизация на подземния и наземен транспорт, инвестиции в училища и детски градини, екология.

15 големи обекта за заложени за ремонт през 2019 година. Акцентът е върху кварталните улици. 2019-та ще е годината на метрото - до края на тази година ще имаме 48 километра. Ще има предложение за закупуване на нови влакове, както и за започване на реконструкция на старите влакове.

Коментари Напиши коментар

71

Никола

преди 5 месеца

А нова тикет система кога? Толкова дълго време вече я чакаме да се направи, София има нужда от нея, от това да можеш с 1 билет да комбинираш за известен период от време няколко транспорта, това ще е голямо удобство за всички жители и гости на града!

70

Преско

преди 5 месеца

Добре де аз не мога да разбера как вдигането на билетчето от 1лв, на 1,60лв помогна да стане по-чист въздухът в София???

69

Azz

преди 5 месеца

Да помисли за еднописочен билет....