Снимка: Wikipedia

14 829 собственици на вили в Банкя, квартал "Панчарево" и Природен парк "Витоша" ще плащат по-висок данък от 2019 г.

Столичната община увеличава данъка за имоти в курортни селища, които не са основно жилище, след като парламентът промени Закона за местните данъци и такси.

В София със статут на балнеолечебни курорти са Банкя и "Панчарево", а парк "Витоша" е планински курорт.

Според закона се дава възможност на общинските съвети да изберат какво да е увеличението на данъка.

За имоти в курорти от национално значение като Банкя то може да е от 5 до 7 промила върху данъчната оценка, а за такива от местно значение – от 4,5 до 6 промила.

Зам.-кметът по финанси на столицата Дончо Барбалов е внесъл предложение – повишението на налога да е минимално - 5 промила за имот в Банкя и 4,5 промила – за кв. "Панчарево" и парк "Витоша", пише "24 часа".

Промените няма да засегнат собствениците, за които имотите в тези селища са основни жилища. Те ще продължават да плащат както досега половината от данъка, дължим за имот в София - 1,875 на хиляда върху данъчната оценка.

Ако обаче бъде установено, че даден собственик е посочил повече от един имот като основно жилище, той ще загуби правото на 50% отстъпка и ще плаща пълен данък за всеки от имотите си.

По данни от общинската данъчна система засегнатите от по-високия данък партиди в Банкя са 14 152, а в кв. "Панчарево" – 677.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase