Общ преглед
Поредна година, в която виждаме и вдишваме превишената норма на фините прахови частици във въздуха на нашата европейска столица. Не са ни нужни уреди, за да измерим наличието на замърсяване. Можем да го видим с очите си и да го усетим с обонянието си. Съвсем скоро ще можем и да усетим вкуса на въздуха в София.

В интервю пред БНР, Гергин Борисов от "Спаси София" обвини Столичната община в бездействие по отношение на мръсния въздух.

Още по темата

"Г-жа Фандъкова може по цял ден да си седи във Facebook и да прави призиви, но това няма да реши проблема. Когато призоваваш хората да използват градския транспорт, трябва да осигуриш адекватни интервали. Трябва да осигуриш повече превозни средства и абсолютен приоритет на улицата. А общината се провали, това е титаничен провал", коментира той.

По думите му безплатното осигуряване на буферните паркинги до метрото не е мярка.

"Градът има огромни превишения. В пъти над нормата. Много повече от лъжата на г-жа Фандъкова, че е 2 пъти над нормата. Незаивисимите измервателни станции показват, че замърсяването в момента в София е 400 пункта при допустими 50", уточни Борисов.

Според него активирането на "Зеленият билет" след трети ден превишение на нормите за замърсяването е абсолютна глупост.

"При трети ден превишение трябва да има драстични мерки - затваряне на булеварди, спиране на движението в центъра. Не можем всяка година да лъжем софиянци, че замърсяването не е сериозно", обясни той.

"Столичната община има пълен контрол върху организацията на движението и тя може да го спре. Г-жа Фандъкова от Мерцедеса на НСО с хубавата изолация просто не вижда този проблем", допълни още Гергин Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар