Снимка: Булфото

1 090 евро/кв.м e средната цена на жилищата в София през третото тримесечие на годината. Нивата на този етап остават доста по-ниски от тези преди 10 години, когато бяха достигнали 1 260 евро/кв.м., сочи анализ на "Bulgarian Properties".

Експертите определят отминаващата 2018-та като стабилизираща година за жилищния пазар в столицата.

Според данните, интересът към имотите в София остава голям и през тази година, а значителна част от търсенето все още е неудовлетворена.

Средната покупна цена на жилищата в София е 86 260 евро при нива около 90 000 евро в предходните тримесечия. Тази тенденция отразява нарастването на дела на закупените двустайни жилища и тенденцията за търсене на по-малки площи за сметка на нарасналите цени на кв.м.

Според данните годишното увеличение на цените през 3-тото тримесечие е 3%, а за деветмесечието годишният растеж на цените в София е 5% спрямо същия период на миналата година.

По информация на Агенцията по вписванията, за третото тримесечие в София са вписани 6 376 имотни продажби при 6 300 за същия период на 2017 г., което е ръст само с 1.2% на годишна база.

Тук обаче не влизат закупените жилища ново строителство, които ще бъдат вписани като продажби при тяхното завършване, като делът им от общия жилищен пазар по наши наблюдения е около 60-70% от всички продажби в София.

Издадените нови разрешителни за строеж в София нарастват с 14.5% за деветмесечието спрямо същия период на 2017 г. От юли до септември са издадени 296 нови разрешителни за жилищни сгради по данни на НСИ, което е своеобразен рекорд за последните години. Може би това е единственият индикатор, който успя да се върне на предкризисните нива от преди 10 години, коментират брокерите.

А кои са предпочитаните квартали и цените на имотите в тях?

Най-много закупени жилища през третото тримесечие на 2018 г. има в кв. Витоша. Останалите популярни за покупка квартали през последните 90 дни в София са Кръстова вада, Студентски град, Манастирски ливади и Връбница 2. 

Най-скъпо продавани са жилищата в Центъра и в кв. Лозенец – между 1650 евро/кв.м. и 2000 евро/кв.м.

Във Витоша цените вървят средно около 960 евро/кв.м., в Студентски град – 1 070 евро/кв.м, в Кръстова вада – 1 270 евро/кв.м., Манастирски ливади – 1 010 евро/кв.м., Младост 4 – 1 080 евро/кв.м. и Връбница 2 – 960 евро/кв.м.

Традиционно интерес има и към Младост, като цяло, но предлагането там е доста ограничено. Люлин пък привлича интерес с ниски цени за жилища ново строителство.

Като интересна зона за покупка на жилище се очертават и кварталите Павлово, Бъкстон, Овча купел и Карпузица. Този южен район се преобразява с напредъка на метрото, разширяването и строителството на нови булеварди, проекта за подобряване на линията на трамвай №5, наличните университети, медицински центрове и транспортни връзки, които дават много силен тласък на развитието на района и новото строителство, което постепенно променя неговия облик, смятат експертите.

Какви жилища купуваме?

И през третото тримесечие с най-голям дял от закупените жилища са двустайните апартаменти. Те съставляват 65% от общо закупените жилища, като наличностите на двустайни апартаменти в сградите ново строителство се изчерпват най-бързо. 25% от закупените жилища са тристайни, а 1-стайните са 8%.

Средната площ на закупените жилища е 79 кв.м. Двустайните апартаменти са със средна площ около 70 кв.м., а тристайните – 105 кв.м.

95% от закупените жилища са в тухлени сгради, повечето от които ново строителство. Само 7% са сделки с напълно обзаведени жилища. 40% от закупените жилища пък се отопляват на ТЕЦ.

Според експертите, най-вероятният сценарий за развитието на жилищния пазар в София е цените на имотите да се задържат около настоящите нива и да има един стабилен имотен пазар с много добро предлагане през следващите 1-2 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase