Снимка: архив "Булфото"

Общините масово не са готови с изготвянето на Общи устройствени планове, въпреки че всяка една трябваше да има такъв до 1 януари 2019 г. и така да се сложи край на безразборното строителство.

Още по темата

Имало обаче обективни причини, които пречели на местните власти да си свършат работата навреме. Заради това депутати от ГЕРБ искат срокът за изготвянето на устройствените планове да се удължи до 1 януари 2021 г.

Поправките в Закона за устройството на територията, с които беше разписано, че общините задължително трябва да имат такива планове, бяха приети още през 2015 г. Още тогава държавата даде гратисен период от 3 години, тъй като 90 % от общините в България нямаха стратегическия документ.

Въпреки това общините и сега нямат подробни устройствени планове, защото обществените поръчки за изготвянето им често се обжалвали, имало и забавяне при набирането на информацията и данните, които са нужни за изготвянето на плановете, мотивират се вносителите на промените в закона.

Освен това е нужно време и за обществено обсъждане, както и съгласуването с институциите, а най-често се забавяло съгласуването с Министерството на културата по Закона за културното наследство, както и с МОСВ.

Целта на промените, които депутатите приеха през 2015 г., са да се спре застрояването върху плодородни земи, а също така да се предпазят защитени територии.

Също така с устройствените планове трябва да се въведе регулация в застрояването и да се даде насока в развитието на общините.

Законът все пак предвижда редица изключения. Дори в една община да няма влязъл в сила ОУП върху земеделски земи, ще може да се строи при определени условия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase