Снимка: Булфото

Пореден строителен казус в столицата – жители на квартал "Люлин" са притеснени, че къщите им ще бъдат повлечени от свлачище, предизвикано от строеж на метри от имотите им.

Сградата започва да се строи в началото на месеца, като към днешна дата изкопът е укрепен с подпори, които преди дни не били там. С подпори или не обаче на някои от съседните къщи вече са с нанесени щети.

"Падна ми оградата, падна ми мивката отвън, цялото ми място се свлече един метър навътре и долу стана яма. Падна една джанка – на 60 години дърво. Баща ми живя 102 години и тази джанка я засади той. Имаше ябълка и люляк до нея – паднаха и те в канавката", разказа пред bTV Стоян Стефанов, собственик на една от къщите до строежа.

"На 3-4-ти започнаха изкопа с много мощен багер. Къщата започна да се тресе. Веднага извиках собственика и строителя, предупредих ги, че е насип и ще падне постройката. Те ми заявиха: "Господине, на който са им слаби основите, да си ги оправя, ние имаме планове и разрешение да строим. В неделя на 5-ти веднага се появиха пукнатини на стълбището, на първия етаж също. На 5-ти отидох в община "Люлин", подадох жалба", обясни друг съсед, засегнат от изкопа.

Дошлите на място застрахователи са констатирали, че вредите по имота са настъпили вследствие на строежа. Архитектите, работили по преписката, дошли на място още същия ден на подаването на жалбата и са съставили необходимите актове.

След огледа в петък сега състоянието на изкопа е друго. А собственикът на терена, върху който се строи, обеща, че ще компенсира съседите си, ако се докаже, че строежът е причинил щетите. По думите му изкопът е стоял неукрепен цял месец заради "организационни неща".

"Снабдяване с материали и лоши метеорологични условия са причините, довели до тази неприятната ситуация. Взехме необходимите мерки, в максимални срокове сме изпълнили всичко по проект", увери Захари Лилянов, инвеститор на проекта.

Коментари Напиши коментар

22

Бясна съм.....и луда

преди 3 години

Абе тоя Люлин го обърнаха на китайски катун. Колко място в тая София и в покрайнините, а точно в Люлин тъпчат още и още блокове и сгради. Като мина всеки път покрай блоковете с епична височина им се чудя как живеят хорицата там, малко като *** наблъскани ефин връз друг.....ама пука му на някой...Тия, на които им пука нямат думата да направят каквото и да е, а на тия, които могат гат нещо да направят хич не им и пука....

21

...

преди 3 години

Значи просто е както вичко в държавата ни, най-вече управлчниците и! ТИЯ ХОРА С НАПУКАНИТЕ КЪЩИ НЯМА ДА ПОЛУЧАТ И СТОТИНА! СЪДА ЩЕ ОТСЪДИ ТЕ ДА ПЛАТЯТ НА ТОЯ ДТЕ КОПЯЕ ДО КЪЩИТЕ ИМ И ГИ РУШИ! ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО ДРАГИ МИ ЗРИТЕЛИ И ДОКАТО НЯМА ПРОЛЯТА КРЪВ ТОВА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ!

20

Анонимен

преди 3 години

Това е ежедневие в Тиквения Рай на Токо Биквата.