Архив: Булфото

Двойно повече миене на улици планира през 2019 г. Столичната община. Увеличава се и машинното метене за сметка на ръчното, като улиците, по които се движи градски транспорт ще се метат само от машини. Девет пъти по-често машините ще чистят тротоарите и велоалеите.

Това предвижда план-сметката за чистотата през 2019 г., която представиха зам.-кметовете по финанси и по екология Дончо Барбалов и Йоана Христова.

За първи път средствата за чистотата на София надхвърлят 200 млн. лв. За миене, метене, зимно и лятно почистване, сметосъбиране и сметоизвозване догодина общината ще даде 205,9 млн. лв.

"Сумата е рекордна - с 22 млн. лв. повече от тази година, при това без да увеличаваме такса смет", подчерта Дончо Барбалов.

"За сметосъбиране и сметоизвозване догодина предвиждаме 63 млн. лв. С 1,5 млн. лв. повече ще отделим за събиране на едрогабаритни отпадъци, за да предотвратим нерегламентираното им изгаряне. Със 7,6 млн. лв. повече се предвиждат за поддръжка на чистотата на обществените пространства. С 2,3 млн. лв. повече ще са и средствата за поддръжка на междублоковите пространства, акцент ще са по-крайните квартали", обясни Йоана Христова.

55 млн. лв. ще струва поддръжката на инсталациите за оползотворяване на отпадъците, рециклиране и др. С 1 млн. лв. повече общината ще плаща за депониране на отпадъци, макар да не се предвижда увеличение на количеството.

Причината за повишението на средствата е увеличението на таксата, която кметството дължи за всеки тон депониран отпадък. С 1,5 млн. лв. повече ще разполага и Столичният инспекторат, за да увеличи контрола над дейностите.

Размерът на такса смет се запазва и за догодина. Той остава 1,6 промила за гражданите и 10 промила за бизнеса.

Фирмите могат да се възползват да плащат таксата според количеството генериран отпадък като сключат договор за контейнер или с фирма, която да събира отпадъците. Не променяме и цената на контейнер - тя остава 1340 лв. за извозване веднъж седмично.

От тази опция сега са се възползвали 4530 фирми, а договори със сметоизвозващи компании имат други 2185 юридически лица, каза Барбалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase