Снимка: Център за градска мобилност

С 6500 места ще се разшири зелената зона за паркиране в София от понеделник.

Нововъведението трябваше да влезе в сила от днес, но на 1 и 2 ноември от Центъра за градска мобилност няма да осъществяват контрол, а служители само ще обясняват на шофьорите за новите правила.

Още по темата

5000 заявления за стикери за паркиране са подадени от живеещи в новите зони - горната част на "Лозенец" и части от районите "Оборище", "Красно село" и "Възраждане". Повечето го направили в последните дни и данните им още се обработват, съобщиха от Центъра за градска мобилност.

"На някой места домуващите настояваха да има допълнителни паркоместа, за да има къде да паркират близо до дома си. В тези райони ще паркират най-вече домуващи, а приходите ще са основно от винетките", коментира пред Bulgaria ON AIR Румяна Милова, началник на Дирекция "Паркиране и мобилност".

Офисите на ЦГМ ще работят в делнични дни от 8:30 до 17 часа.

В събота документи ще се приемат само в офиса на станция "Европейски съюз" - от 10 до 16 часа.

С разширението на зелената зона шофьорите вече ще трябва да плащат, за да паркират автомобилите си по бул. "Ситняково", ул. "Стоян Михайловски", бул. "Пейо Яворов", бул. "Никола Й. Вапцаров", ул. "Атанас Дуков", ул. "Люба Величкова", ул. "Сребърна", ул. "Хенрих Ибсен", ул. "Козяк", ул. "Св. Георги Софийски", бул. "Акад. Иван Е. Гешов", бул. "Ген. Едуард И. Тотлебен", ул. "Йоаким Кърчовски", ул. "Камен Андреев", ул. "Охридско езеро", ул. "Гюешево", бул. "Инж. Иван Иванов", бул. "Ал. Стамболийски", ул. "Димитър Петков" (до ул. "Д-р Калинков" и обратно), бул. "Ал. Стамболийски", бул. "Константин Величков", бул. "Сливница".

Глобата за паркиране по пешеходни зони, тротоари и градинки е от 50 до 200 лв. 200 лв. е и санкцията за заемане на място за хора с увреждания.

С новата зона местата за платено паркиране в София стават около 27 500.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase