Снимка: архив, Булфото

Централната избирателна комисия (ЦИК) да се подслони в старата сграда на Народното събрание, след като депутатите се преместят в Партийния дом. Да се обсъди тази възможност, предлагат от комисията в писмо до премиера Бойко Борисов и шефката на парламента Цвета Караянчева, изпратено до двамата в края на миналата седмица.

Сагата с търсенето на централа, където ЦИК да се премести, продължава вече повече от година, а подходящо помещение така и не беше намерено.

В писмото си до премиера и шефката на НС от изборната администрация съобщават, че след всички огледи от страна на ЦИК на сгради, предоставени от регионалното ведомство и областната управа, нито една не отговаря на изискванията за настаняване на ЦИК.

От комисията посочват, че това показват и становищата на специализираните органи – МВР и ДАНС, които са идвали на огледите и са излезли с експертно мнение. Наред с това от ЦИК отбелязват, че са правили собствено проучване и са оглеждали сгради, извън списъка, даден им от властта.

В тази връзка те настояват, когато им се предлага сграда за оглед, то тя да бъде в състояние за такъв или за настаняване, но с минимална нужда от ремонт.

В заключение от ЦИК предлагат да се проучи възможността и за закупуване или евентуално построяване на сграда за работата на изборната администрация. Като приложения към писмото си до Борисов и Караянчева от ЦИК са дали подробна информация за всички сгради, който са посещавали, становищата на отделните институции и тяхното състояние.

Всъщност последно от ЦИК ходиха на оглед в средата на месец юли когато от държавата, в лицето на регионалното ведомство, им предложиха бившата резиденция "Банкя" на Тодор Живков, пише "Монитор".

Тя обаче е в окаяно състояние и пред разруха и не е подходящо настаняването на комисията там. Това показвало и мнението на МВР и ДАНС, според които състоянието на резиденцията не е позволило да се установи дали има връзка с електропреносната система, нито с комуникационната и информационната инфраструктура.

След това от изборната администрация бяха на оглед в централата на КТБ, чиито няколко етажа се дават под наем от синдиците на фалиралата банка.

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 3 години

боже,боже, защо не разрушиш БЪЛГАРИЯ? ДО КОГА ЩЕ ТЪРПИШ ДА СЕ ГАВРЯТ С НАРОДА Й

7

Анонимен

преди 3 години

Сградата на Народното събрание е подходяща за конюшня на Троянския кон срещу нея !

6

To6

преди 3 години

Как да коментирам ЦИК - ЦВИК, Щом при тях престигат фалшиви документи и те ги приемат ???